Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


Skin Treat – 100% Vegan Beauty

Posted in Beauty
by Emma Elwin on 18 September, 2018

Kicks won my heart over a few months back when I learned that you can return your old cosmetic waste – such as nail polish, perfume, hairspray and hair color – for recycling at most of their stores. Now they’ve just launched Skin Treat – a new vegan beauty brand with a distinct botanical philosophy that I was very happy to try out last week.

Skin Treat has created a highly effective series of body care made with potent organic ingredients from plant-based sources. They focus on tangible results and visible effects, delivering innovative formulas that are 100% vegan-friendly. The price is very agreeable too, I must say, and the recipes are optimized to be as natural as possible, whilst still fulfilling the high requirements for efficiency, quality and skin-friendliness. All products are paraben and sulphate free, and contain gentle yet effective cleansing agents.

The scent for the ‘Weightless Care’ series is perfect – I’d call it soapy chamomile meets fresh laundry – and in every way better than any perfume I’ve ever tried. My favorite product is the Replenishing Boost Body Butter Light – a smooth, buttery formula made with 97% natural content, like organic avocado oil and cocoa butter, and active naturals like guarana and açai. The lotion is light and makes the skin glow!

#skinntreat.com #kicks.se

Read more here!
Buy here!

In collaboration with Skin Treat.


3 Comments

Johanna Andersson: Hej! Vi skrev till Skin Treat och frågade om de nämnda ämnena. Här kommer deras svar, hoppas det är till någon hjälp! Inga SKIN TREAT produkter innehåller mikroplaster Det cirkulerar ett falskt rykte att SKIN TREAT Clear & Pure Enzyme peeling innehåller mikroplast vilket är helt felaktigt. Den ingrediens som gett upphov till ryktet är Acrylates Copolymer. Detta är inte en mikroplast enligt definition då den ej har en skrubbande, rengörande eller polerande effekt i produkten. Acrylates Copolymer har i produkten en förtjockande/gelande effekt och tillsätts för att hålla uppe silican/pimpstenen (naturliga skrubbkornen) och förhindra att de ej faller till botten. Acrylates Copolymer är hygroskopisk och löslig i vatten. Mikroplaster är olösliga i vatten och kan ej svälla och bilda geler. Alla Skin Treat-produkter är säkra att använda Alla Skin Treat-produkter är säkerhetsvärderade och bedömda som säkra att använda för konsument och produkterna innehåller väl kända och beprövade råvaror från kända leverantörer. Skin Treats produkter är tillverkade och producerade enligt den förordning som finns för kosmetiska produkter, EG 1223/2009. Om SLS SLS (Sodium Laureth Sulfate) är den vanligast förekommande tensiden som finns på marknaden i världen. I Skin Treats produkter har den till uppgift att löddra samt lösa fett och smuts. I koncentrerad form kan SLS, liksom alla tensider, ge upphov till hudirritation. Gällande de produkter i Skin Treats sortiment där SLS ingår är koncentrationen mycket låg. För att göra dessa formuleringar milda och hudvänliga finns även höga halter av bl. a glycerin, allantoin, betain, PEG-x och Sodium Lauroyl Glutamate. Om PEG PEG (Polyethylene Glycol) används ofta för att förhindra att produkter som består av vatten och fett separerar eller hjälper till att lösa parfymer för att göra tensid-formuleringar innehållande parfym klara istället för disiga. PEG-ämnen funkar också som återfettare i ex. flytande tvål och schampon samt att de har en mildrande effekt i SLS-produkter enligt ovan.Gällande de produkter i Skin Treats sortiment där PEG-ämnen ingår är koncentrationen låg och PEG-ämnena är adderade för att ge en viss känsla på huden, verka mildrande och återfettande men även för att ge specifik produkt ett önskvärt kosmetiskt utseende som tex transparens och viskositet. Risk för hudirritation är mycket liten men kan uppstå när PEG oxiderar (blir gammal), för att minska risken att detta sker se till att dessa produkter är väl förslutna efter användning. Produkterna som innehåller SLS och PEG Vidare är Skin Treats produkter, innehållande SLS och PEG, alla ”rinse-off” produkter vilket innebär att inga av dessa ingredienser ligger kvar på huden och kan irritera.
November 5, 2018

Johanna Andersson: Hi Angie, Thank you for your comment, we truly value your input. x MIL
October 1, 2018

angie: De där ingredienserna är ju skit. SLS i typ alla produkter, och mikroplast i deras skrubb. Dessutom PEG och annat skit i. Hur kan du ens rekommendera sådant här???
September 23, 2018

Related reading

Beauty — 6 September, 2021

They traded Tech for Bars – and launched Beauty Disrupted 

When learning that some 80 billion plastic shampoo and conditioner bottles are thrown in the bin annually, a lot of them ending up in our oceans, Alban Mayne and Svante Holm quit their successful careers in the tech industry to start Beauty Disrupted. Here's their story.

Beauty — 8 December, 2020

Radiant Skin with Plant-Based, Active Skincare Made Freshly in Sweden

OM-SE wants to provide you with simple tools to create your personalised made skincare cocktail. We ask co-founder Jenny Huurinainen how it's done.

Beauty — 22 October, 2020

The Making of a Sustainable and Inclusive Skincare Brand

"I've tried to create the skincare brand that I was looking for myself." We talk to founder of RDP Skincare Rebecca Dufour Partanen about launching her dream sustainable and inclusive skincare brand.

Beauty — 24 February, 2020

Get To Know Tautanz – A Conscious Brand for the Eco Bathroom

In the market for a little bathroom eco-upgrade? Check out the linen robes and handcrafted soaps from Tautanz.