Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


Almost There

Posted in Life
by Emma Elwin on 26 May, 2016

Emma is almost done with the last preparations for the baby.

Secondhand shirt, Acne Studios. Sustainable trousers, Boob.
Right now I am editing a video on how I have prepared for the baby! So I thought I would ask you guys if you have any questions about all the baby stuff? Would love to hear your stories about your baby experiences as well! Have any of you tried cloth diapers??


15 Comments

Caroline M Theimer: Hej Emma, lycka till med det nya lilla livet! Vi har använt både disposable och reusable på vår ettåring. I perioder när man byter blöjor 12 ggr per dag hinns det liksom inte med att tvätta alla tygblöjor. I England finns det hur mycket forum som helst med olika alternativ och jag är säker på att det är likadant i Sverige. Tänk bara på att inte köpa på er för mycket av någon storlek eller modell, alla funkar inte på alla barn och de växer snabbt första året! En annan grej, ni behöver mindre saker än vad ni tror - handla allt eftersom. Du kommer ha mycket tid att sitta och nätshoppa det ni saknar om du tänkt amma. /Caroline
June 19, 2016

Emma Elwin: Hej Ida! Vi har köpt vår madrass här ifrån: http://www.groninterior.se/barn/madrasser/barn-ungdomsmadrasser-1/ Vet att man kan hitta samma madresser billigare om man köper dem direkt från Tyskland. Skötbädden har jag gjort själv av gamla handdukar. Ska göra ett inlägg om den men vill helst prova och kolla att det funkar innan jag börjar tipsa om det :) Ideen fick jag här ifrån; http://ekofamiljens.blogspot.se/2015/01/ekologisk-giftfri-och-plastfri-skotbadd.html
June 13, 2016

Ida: Hej Emma, Väldigt bra och inspirerande blogg. Jag väntar själv barn i augusti och håller på att inreda barnrummet med allt vad det innebär. Jag har hittat mkt ekologiskt, giftfritt etc. samt handlat mkt på second hand. Har dock svårt att hitta bra skötbäddar utan massa onödigt tjafs. Vart har ni köpt er skötbädd? (Om du köpt en vill säga). Även nyfiken på vilken madrass ni köpt till barnsängen och hur ni tänkt där. Är själv inne på en madrass från det tyska märket Prolana. Tack på förhand för svar!
June 13, 2016

Pia: Dear Emma, I wish you all the best for your upcoming childbirth and the postnatal period. Take your time to get to know each other, rest, feel, relax - to see life with a newborn. Do you ever thought about a highchair for your baby (it takes a few month until you need it.. but…)? Perhaps you like to buy one second-hand or borrow it from a friend. We have an antique highchair and we love it. But when I was pregnant with our second child, we decided to create a newly designed highchair with a timeless shape. Our crew is convinced that children`s furniture is able to provide more than to compliment the functionality into the household and that is through its design. Our project is still in progress - we are in contact with the manufacturer, optimizing the highchair, planning things… We are hopefully going to launch the highchair in early 2017 (the other pieces of furniture will follow). I invite you to have a look at our childrens furniture concept SIB at uuio.de Take care, Pia
June 6, 2016

Nika: Det var snällt! Ska klura lite på saken! Och du har ju fullt upp med annat just nu tänker jag :)
June 5, 2016

Susanne: Jag hade tygblöjor, den typ som kallas pocket diaper. Mjukaste tänkbara flossiga yta mot huden och frotteinlägg som tas ut när man tvättar. Fantastiskt. De flesta blöjorna innehöll ju bara kiss och var enkla att skölja ur, lägga i en hink, och sedan maskintvätta typ varannan dag. Barnen blev torra snabbare med dessa än med industriblöjor och jag sålde hela uppsättningen second hand när jag inte behövde dem längre. Bra betalt fick jag också. De blir ju bara bättre när de är använda. Jag rekommenderar VARMT att du testar det.
May 30, 2016

Emma: Det är ett online secondhand-fynd :) vi fick de för 1500 kr!
May 28, 2016

Emma: Det är ett foto som min vän och kollega Pauline Suzor har tagit, kan fråga henne om hon kan göra ett till print om du vill?
May 28, 2016

Nika: Och jag undrar var du hittat den fina postern på väggen? :)
May 28, 2016

Maria: Hej Emma! Vad fin du är ! Vi använder tygblöjor på våran lilla kille. Det kan kännas övermäktigt att i början sätta sig in i vilken sorts blöja och hur man gör etc då det finns en uppsjö av olika sorters sk "blöjsystem". Vill därför tipsa om att gå med i gruppen "tygblöjor" på Facebook där ni kan ställa frågor samt köpa beg. blöjor om ni vill testa. Vi använder GDaipers med vikinlägg (bomull) som vi tycker är smidiga och lätta. Men vad som fungerar är verkligen individuellt, precis som att er lilla bebis är en egen person med egna "vanor" och "viljor" så att säga :) Var inte heller hårda mot er själva om tygblöjor inte skulle fungera eller om ni inte orkar. Bättre att isf ha prövat eller använda både tyg och engångs. Lycka till! ?
May 26, 2016

Linnea: Hej Emma! Vet att detta inlägg handlar om bebissaker men kan inte hjälpa att lägga märke till det snygga bordet i bakgrunden! Vart har du köpt det? :)
May 26, 2016

lotte: Hej, jag har för mig att Ellen från mango island mamma har pratat en del om tygblöjor (om det var på bloggen eller instagram mins jag inte). Kan kanske vara intressant. http://mangoislandmamma.com/blog/
May 26, 2016

Anna: Hej Emma! Jag önskar ett inlägg om ekologiskt, giftfritt och hållbart tänk kring allt som bör införskaffas till bebisen och mamman (kläder, säng/madrass/sängkläder, amningskudde, babynest, skötbord osv). Vad bör man köpa nytt (och vilket märke?) och vad bör man köpa second hand in terms of giftfritt? Jag har tex kikat på en liten bebiskudde med ekologiskt bomull från Färgformsweden men kunde inte finna någon information om kuddens stoppning - och då blev jag tveksam. Hur bör man tänka kring förbrukningsvaror vs. engångköp (typ blöjor, amningsinlägg osv)? Man vill ju ha det praktiskt och smidigt men samtidigt vara snäll mot miljön och hålla kostnaderna nere, osv osv. Lapland Eco Store har ju ett bra utbud men där finns ju inte allt (och inte heller second hand). Tack för en jättebra blogg! Anna
May 26, 2016

Christine: Hej Emma! Jag skulle önska ett (eller flera) inlägg om vilka saker du/ni skaffat inför bebisens ankomst. Uppskattade verkligen att du delade med dig av vilken barnvagn ni valt. Är nyfiken även vilka andra saker ni valt, t.ex. skötbord, skötbädd, babynest, spjälsäng, bärsele, bärsjal, kläder, leksaker m.m. Menar självklart inte att man måste skaffa alla de prylarna, utan tog bara några exempel. Är nyfiken på vad ni valt att skaffa och vilka märken ni valt. Eftersom jag vet att du prioriterar giftfritt och ekologiskt, så vore det guld värt med lite tips! :)
May 26, 2016

Sunniva: Hi Emma! I enjoy you're blog so much, now with you're baby belly it's even more exiting! I have a 1,5 year old son, and we use cloth diapers. I really recommend you to try this. In the beginning we used folding diapers, and later on we used these: http://nostebarn.no/annet/popolini-formsydd-bleie.html. My best tips is to use similar ones to Nøstbarns (nostebarn.no) where you use wool barrier, and not a plastic/synthetic barrier. Also do not hustle yourself too much about only using cloth diapers if you're too tired in the beginning, thats ok! We have had different periods where my son only used cloth diapers, an sometimes only at night. And also now that he goes to kindergarden some of the adults that works there puts cloth diapers on him, and some disposable ones. My last tip is to buy the cloth diapers on tradera, or somewhere else you can can get you're hands on seconhand cloth diapers. This because they of course are more environmentally friendly. They are softer. And "eco-calculations-wise", when it comes to machine washing/machine drying - issues, is better. These days I have started to resarch compostable diapers. I don't think 100% compostable diapers exist yet. To combine cloth diapers and compostable ones would be perfect in my opinion. A tip is to use the Naty (naty.com). I think they are sold in some ICA's actually. It's a swedish brand. And their diapers are 51% natural and renewable materials. Please let me know if you have any questions, I would love to help. It's an issue I really care about!
May 26, 2016

Related reading

Life — 17 May, 2020

Letar du efter färg med ambitiöst miljötänk att måla om ditt hem med?

Vi har förälskat oss i svenska Färgbygge.

Life — 9 March, 2020

Emma Olbers on Sustainability In the Furniture Design Industry — Is There Any?

Giving fashion a break to investigate sustainability in the booming business of furniture design. Expert help needed.

Life — 3 February, 2020

When All You Want to Do Is Hide Under a Pihl Strehl Throw

Winter is dragging on, and all we can think of is cuddling up inside under a cozy (and mindfully made) blanket. Enter interior design brand Pihl Strehl.

Life — 9 January, 2020

A Rookie’s Guide to Plant Incenses

What are the all-natural herb and wood incenses all about? We're finding out!