Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


For the future

Posted in Style
by Emma Elwin on 16 February, 2016

To make the world a better place

It is so easy to just run through life and never stop to take a second to contemplate. To look back is not my strong side, I rather plan for the future. If any of you missed out on my previous post I am very happy to tell you that we are expecting a baby on the first of July! Or you know, whenever the baby feels like joining the world that is. This life changing amazing thing is something that have made me think a lot about what I will leave behind for our children and their children and so on.

These last years I have made so many changes in my life, but all of a sudden I feel that I am not doing enough. What more could I do that I am not already doing? I am not the person who loves to mingle and I don’t attend a lot of events, but I am so happy that myself and Lisa had the great honor to be a part of the Global Change Award last week. The purpose for the competition was award innovations that help closing the loop for fashion, you can read more about the foundation here. The key speaker, David Roberts, was amazing. He talked a lot about what we can accomplish together just by shifting our mindset. I wish you all could have been there to experience the positive spirit of all these pioneers attending, because they all agreed: we are on the right track. And everybody can make a difference! So today, I thought we could share one of the small things we do everyday to make the world a better place. I will start: I always turn the water off while I am shampooing my hair. Please let me know one thing you do to make this world a little bit better.

One more think I would like to add. Their are loads of things I do in my everyday life that are not the best choice for the environment.  One of the things that I would like to do is to spend less time on air planes and more on trains. And I truly hope that the making of these kind of air planes is not to far away.


5 Comments

Frida: Ville bara säga att jag tycker ert initiativ är super! Bara för att ni väljer att driva en site som är riktad mot ett mer hållbart levande och mer hållbar konsumtion betyder inte det att ni behöver börja leva helt utan utsläpp. Att rädda planeten är allas ansvar, det vilar inte på ett antal personers axlar. Förstår inte kritiken som många får som börjar blogga mer ett mer hållbart synsätt - då är det tydligen inte bra med en sådan blogg det det heller. Istället för att se det fina och positiva i att någon bryter konsumtionshetsen, ska det ses till att pekas och klagas på allt en tydligen gör "fel". Så känner jag även personligen i vardagen råkar ut för sådana kommentarer. Lång kommentar, men ville vara säga att jag är ett fan av vad ni gör och jag skickar mycket pepp till er och önskar ett stort lycka till!
February 19, 2016

Sofie: Hej! Jag kommenterar aldrig på din blogg fast jag nog läst den i tre år. Jag ville bara gratulera för graviditeten! Det måste kännas så fint och spännande! Anledningen till att jag bestämt mig för att skriva till dig idag och inte innan är för att även jag är gravid (v.16) och jag blev oerhört glad när du skrev att du var det! Jag har följt bloggens utveckling mot ett mer "sustainable" leverne och jag försöker själv att leva utan att shoppa i onödan (har inte köpt ett enda klädesplagg sen i Juli, om jag inte räknar strumpor då). Jag är inte vegetarian men jag försöker äta så lite kött/fisk som möjligt. Jag är relativt ung gravid, kommer vara nyss fyllda 24 år när bebisen kommer, så jag har inte så många vänner som gått igenom en graviditet. Varje vecka försöker jag googl:a efter andra tjejer som är gravida i samma vecka. Även om det verkar som att du är en månad innan mig så känns det fint på något sätt att jag kan följa din graviditet. Så ett svar på din fråga i ett tidigare inlägg : JA! Jag skulle vara superduperintresserad av "bebis-relaterade inlägg". Ja som sagt ville jag bara säga ett stort grattis för graviditeten! Jag önskar er tre (räknar med Stella) ett stort lycka till med bebisens utveckling och allt annat som ingår i graviditeten. xx En sak som jag gör för att göra världen till en bättre plats är att jag försöker att vara snäll. Jag går alltid omkring och ler och det händer faktiskt ganska ofta att ett surt ansikte förändras till ett leende när man går förbi.
February 17, 2016

Emma: So what do you think would be a solution Cajsa? What do you do to make a difference?
February 17, 2016

Cajsa: I know its easy to believe that "we are on the right track" when attending such events.But are we, really? You consider yourself as a person doing active choices in benefit for the environment. Sure, you eat vegetarian, claim you be sustainable when it comes to clothing. And yes! Maybe you are. But come on, most clothes you show on your blog are expensive, so what does the younger people who read this blog do when they see you in a nice blouse? They go and buy a similar, but cheaper one. You contribute to an increased consumption, like any other blog. And your flights.. a flight to san diego emits 1.5 ton CO2, and to Amsterdam - just for a dag - 300 kg CO2. What I'm trying to say is that sure, we can convince ourself that we are doing stuff for the sake of the environment, but we aren't really prepared to do the changes that are needed.
February 17, 2016

Sara: åh grattis till graviditeten!!! så himla kul! jag äter vegitariskt och veganskt för det mesta för att göra världen lite bättre :)
February 16, 2016

Related reading

Style — 31 August, 2021

Make it last x Circulose Jacket

Seven years into making Make it last, we’ve decided to launch our first product. This jacket is handmade in Laxå with fabric made with Circulose®. 


Style — 11 August, 2021

The 3 Hottest Brands at Copenhagen Fashion Week

These three brands are shortlisted for the Zalando Sustainability Award.

Style — 16 April, 2021

Amason: ”We send files, emails and animals”

With the release of the first single from their upcoming album (and a virtual release party tonight), Swedish band Amason teams up with adidas and the new, more sustainable Stan Smith. The space of which the iconic shoe enters is one where the love of nature takes center stage. Make it last talks to the band about why they always end up with the animals.

Style — 26 March, 2021

Stan Smith, Forever

Always iconic. Now more sustainable. We’re proudly partnering up with adidas to show you the next generation of sustainable takes on the storied Stan Smith silhouette.