Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


TÄVLING MED MAKE IT LAST OCH H&M

Posted in Life
by Emma Elwin on 25 September, 2014

På onsdag lanseras vår nya sajt Make it last, och i samband med det har vi ett event med H&M! H&M släpper sin Conscious Denim-kollektion den andra oktober, och kvällen innan – alltså på vår lanseringsdag! – har vi ett event i butiken. Vi har också tänkt ut en liten tävling som det vore superkul […]

hm-make-it-last

På onsdag lanseras vår nya sajt Make it last, och i samband med det har vi ett event med H&M! H&M släpper sin Conscious Denim-kollektion den andra oktober, och kvällen innan – alltså på vår lanseringsdag! – har vi ett event i butiken.

Vi har också tänkt ut en liten tävling som det vore superkul om ni ville vara med på. Så här: skriv in ditt bästa “husmorstips” i kommentarsfältet till det här inlägget – tips på saker man kan göra för att värna om miljön. Tänk små saker i ens vardag, som att stänga av vatten medans man tar schampo. Eller att alltid dra ur mobilladdaren ur eluttaget när telefonen inte laddas.

Det vore så kul att höra era tips. Om vi får snurr på detta kommer vi även att lägga upp dem som citat på Make it last.

Vi drar en vinnare som får 500 kronor att shoppa för på H&M, och givetvis får vinnaren även ta med sig en vän och komma på eventet den första oktober. Tävlingen pågår till den 29 september. Se till att skriva in din korrekta mailadress i kommentaren, så att vi kan kontakta dig om du skulle bli vinnaren!

Tusen tack och lycka till.


43 Comments

Sara: Det bästa tipset är väl att låta bli att shoppa upp dom där 500 kronorna på H&M. Ett företag som H&M kan släppa så många consious collections dom vill. Det förändrar inte att det bästa för miljön vore att inte handla där alls.
October 1, 2014

Alexandra: Enkla ting och du blir hemmets Tingeling - duscha svalt, sopsortera skal, odla kryddor, tänd ljusen, släck lampan och om du kan ta cykeln och du vårt land skänker en grön nyckel. :)
September 30, 2014

Eva: Istället för att använda strykjärn (elektriskt) så jag tar kläderna som ska strykas in i badrummet när jag behöver en dusch. Jag hänger kläderna bredvid duschen. Kläderna retts ut på grund av ånga :) Detta sparar både el och tid.
September 29, 2014

Sofia | Avocado Baby: Säg hejdå till sköljmedel och läskiga rengöringsmedel. Med ättika, bikarbonat och linoljesåpa blir hem och kläder rena och fina - utan att vare sig du själv eller miljön tar stryk. Byt sköljmedel mot ättika, skura med såpa och använd bikarbonat som bakteriedödare i kök och badrum. Vill gärna bjussa på det här enkla tipset, men har inget behov av 500 pix på H&M. Däremot försöker jag samla ihop vinterkläder till en kille som inte har råd att köpa några själv, så där skulle vinsten verkligen göra nytta.
September 29, 2014

Sophie: Hej! Det finns så många bra och framförallt enkla tips att ta till. Ett av mina bästa tips är dessutom helt gratis; Genom att göra iordning 1-2 lådor i (förslagsvis) ditt kök, gör du en egen liten insamling för återvinning. Jag har en kökslåda under mina kryddor med plast och papper blandat. Sen en gång i veckan, plockar jag ner detta i en papperspåse och går till närmaste returstation, och sorterar plast och papper. Det är SÅ bra för miljön!
September 29, 2014

Anna-Karin: Var rädd om vårt vatten! Jag reflekterar ofta över hur gemene man ofta slösar på vårt friska vatten och låter det bara rinna ur våra kranar utan syfte... så stäng av kranen under tiden du borstar tänderna, rakar dig, tvålar in dig/schamponerar håret i duschen m.m. En papperskorg på toaletten för torrt papper (t.ex. snytpapper) är också en bra lösning för att minska på toalettspolningen. Vid byte av blandare är det klokt att sikta in sig på en blandare med "Eco-knapp" för att minska vattenflödet. Tänk på att vattnet är vår mest värdefulla naturresurs!!!
September 29, 2014

Tove C: Jag brukar inte ge upp hoppet på plagg jag gillar när de inte längre känns lika aktuella om man låter dem hänga till sig nägra år har de dessutom en åtrovärd vintagefeeling när de får komma fram igen. Vintagefeeling med personliga minnen. Win-Win
September 29, 2014

E: Laga mycket mat för att bunkra upp ett lager. Sälj kläder och möbler du tröttnat på! Jämför kg priset bland varor i affären. Lista över utgifter för att maximera vinsten!
September 29, 2014

Linn: När du skall gå och handla, ta med dig påsar hemifrån. Om du inte slänger dem varje gång, kan du säkert samla på dig ett par stycken från den butiken du handlar i, vare sig det är Ica, Willys eller kanske Coop. Då kan du ta med dig matkassarna till affären, så slipper du slösa pengar på nya och konsumtionen minskar. Alternativet är att du utser en "handlar-påse/väska" som du alltid har när du ska handla, var du än går - trendigt!
September 28, 2014

Tove: Meat is murder, sa The Smiths redan för 30 år sedan. Även om man inte alltid ska lyssna på Morrissey så har han en poäng i att kött är en otrolig klimatdödare. En av de värsta. Vill man inte sluta äta kött helt kan man alltid dra ner på sin konsumtion, ha köttfri dag och lära sig nya goda vegetariska recept som alternativ till sin biff. Och tro en som vet, när man väl slutat så saknar man det inte!
September 28, 2014

Sandra: Mitt tips är att köpa böcker i andra hand eller låna på biblioteket. Speciellt kurslitteratur, går att hitta på blocket och liknande. Man kan självklart också låna av vänner, för där ibland får man också många boktips. Eller varför inte skaffa en läsplatta och läsa alla böcker på samma ställe.
September 27, 2014

rebecca: mitt husmorstips är att inte matsvimma! det är ett stort problem i dagens samhälle och vi kastar mer än 81kg ätbar mat per person varje år detta är 770 000 ton per år i sverige!!! inte nog med att det blir dyrt i längden efter som vi slänger så mycket men vår natur tar stryk. Produktionen av den mängd mat som slängs varje år motsvarar utsläpp på omkring 2 miljoner ton koldioxid. Det motsvarar cirka 3 procent av de totala utsläppen av växthusgaser i Sverige. jag blir rädd av att vi fortsätter slänga så mycket ätbar mat. så nu till tipset :) Köp inte mer än vad du behöver! extra priser osv är vilseledande Planera dina matinköp, ta hand om råvarorna innan de blir dåliga, Laga rester av maten och frys in till matlådor (rester är ingen dålig grej!) Följ bäst före datumet men inte till pricka, smaka lukta och känn ifall det är dåligt. Tex ägg håller upp till 3mån. Lite tips men det hela gäller att tänka till och ta vara på vår miljö!! men också plånboken
September 27, 2014

Caroline: Mitt tips är att alltid stänga av kokplattan lite tidigare så att maten får puttra klart på eftervärme. Sparar el och tar vara på den värme som ändå utstrålas från plattan när den precis är använd.
September 27, 2014

Tu: 1. Tänk på hur många "rutor" av papper du använder när du går på toaletten. 2. Tänk på hur många gånger du sköljer av ett rent glas innan du dricker ur det. 3. Tag med gammal tygkasse varje gång du handlar mat.
September 27, 2014

Dijana: Mina två bästa tips: 1. Ha alltid med dig en tygpåse i handväskan, så när du handlar mat/kläder/vad som helst, kan du låta bli att ta den där onödiga plastpåsen 2. Gör egna rengöringsprodukter. Vitvinsvinäger, bikarbonat och citron kommer man långt med.
September 26, 2014

Emely: Vilken härlig tävling! Att tänka på miljön är otroligt viktigt för mig och det finns många sätt att hjälpa Moder Jord; tex att inte föna håret mer än i nödfall. Är det så viktigt egentligen att det där lilla hårstrået hamnar på rätt ställe? ja, är det minusgrader ute ska du ju såklart föna håret, men inte om det är +20 grader. Kom igen! Använd vattenkokare!! Okej, du ska koka en liten kopp te och fyller nästan hela kastrullen och innan vattnet är klart har du hunnit göra dig en macka, gå på toa och kolla facebook. I allt dagdrömmande har du dessutom glömt att lägga på locket till kastrullen. Använder du vattenkokare, blir vattnet varmt på någon minut och du hjälper till att spara el. Bra va? Vill ni gå riktigt in för det kan ni ju tänka på att inte spola i toastolen varje gång ni slänger ner pappret efter ni snytit er. Eller kissat :) gör som Cameron Diaz, kissa på kisset! Ha det gott.
September 26, 2014

Sarah: Jag tar bara schampoo en gång istället för två när jag duschar. Flaskan räcker så mycket längre. Dessutom duschar jag bara varannan dag. Miljövänligt och ekonomiskt!
September 26, 2014

Jenny Ljunglöf: Tidigare i år tog jag beslutet att så långt det är möjligt köpa allt jag behöver i kläd- och möbelväg second hand. Med hjälp av Tradera och Blocket har jag utökat min garderob med ett flertal plagg från våra stora svenska modemärken, plagg med bättre kvalité än kedjornas men till samma pris. Enda skillnaden är att någon har använt plagget före! Men om man är noggrann, nyfiken och frågar säljaren så blir man sällan besviken. Detsamma gäller möbler. Jag och min sambo har precis flyttat till vårt första gemensamma boende och valde att köpa möbler, mattor och lampor genom Blocket och olika auktionssajter. Till saken hör att jag tidigare haft väldigt svårt för tanken att någon annan ska ha använt min tröja, stol, byxa eller matta innan mig men i och med den akuta situation vår värld befinner sig i nu valde jag att lägga det tänket åt sidan och kan nu shoppa utan att få dåligt samvete!
September 26, 2014

Ann-Charlotte: Sara: Samma tanke som slog mig...
September 26, 2014

Emelie: Mitt tips är att laga sina saker istället för att köpa nytt! Ja, såvida det man tänkt laga är i risigt skick. Men annars. Gå till hantverkare som skomakare, cykelreparatörer, möbelsnickrare och sömmerskor om du inte är händig själv, det är inte jag iaf. Hade ett par favoritskor förut som fick sulan utbytt två gånger, blev sydd i en spricka i skinnet, bytte dragkedjor och fick ny klack många gånger. Köper man något i hyfsad kvalitet (dessa var inga lyxskor, vanliga skinnstövlar) så kan man få många år ihop med sina favoriter om man tar hand och lagar dem! Nu kanske inte detta direkt är ett gör-det-själv-husmorstips, men ändå, vissa saker behöver man hjälp med.
September 26, 2014

Sara: Förlåt nu kommer jag att låta negativ. Jag tycker verkligen att det är bra att man kan dela med sig av små tips för att värna om miljön. Det känns dock en aning kontraproduktivt att man har en tävling med målet att skapa en mer hållbar värld och där förstapriset är att få ett presentkort på 500 kr att shoppa för, när den utbredda konsumtionen är en del av problemet. Det känns som att priset i sig uppmanar till konsumtion. Jag förstår också budskapet där tanken är att när man väl köper något nytt så ska det användas under en längre tidsperiod, men jag tror vi alla behöver tänka efter när vi köper nytt från klädaffären och då ställa sig frågan; varför behöver jag köpa det här plagget? Annars tycker jag verkligen att det är bra att man tänker på miljön.
September 26, 2014

Nina: Mormor sa alltid "Släck i dom rum där du inte är". Och min mormors ord är lag, så ingen mysbelysning hos mig!
September 26, 2014

sandra: Visste ni att man kan använda vitvinsvinäger till nästan all rengöring i hemmet!? Italienska husmor har alltid gjort det! Några exempel: tar lätt bort kalk från alla ytor (även duschväggar och strykjärn), är perfekt för att putsa fönster, kan användas som sköljmedel i tvättmaskinen (+bikarbonat, jättebra för att bota deodorant fläckar och svettlukt!), fräscha upp mattor och som balsam till håret! Snittblommor varar längre om man har några teskedar vinäger (plus socker) i vattnet. Bra, billigt och ekologiskt!
September 26, 2014

Linnea: Mitt bästa miljövänliga tips är att handtvätta skjortor/tröjor. När ett plagg använts ett par gånger känns det lite sunkigt men inte riktigt smutsigt. Handtvätta och häng att torka över natten! Skonsamt mot plagget som håller längre, sparar vatten och el!
September 26, 2014

Anna: Mitt bästa tips är att dricka kranvatten! Sverige har fantastiskt vatten så köp inte på flaska. Att köpa flaskvatten är verkligen att göra miljön en otjänst då det kräver förpackning och transport, som resulterar i förfärliga koldioxidutsläpp. Önskar man smaksatt vatten så smaksätt det själv! Till exempel kan man lägga i tärnad ingefära, citronskivor och mynta (eko-märkta naturligtvis), en härlig blandning som blir hur god som helst!
September 26, 2014

Elin: Haha jag klippte av mitt hår för ca 2 veckor sen. Inte för att vara miljövänligare utan för att jag blev trött på det. Nu har jag superkort hår! Det är skönt, luftigt, lätt och alltid en snygg frisyr som går att stylas ännu snyggare. Varför jag tar upp det är för att nu i efterhand så kan jag med glädje berätta att mitt korta hår har gjort mitt liv miljövänligare och mer tidseffektivt. Mitt hår behöver inte lika mycket produkter. Schampoflaskan håller dubbelt så länge.. Jag behöver inte duscha lika länge. Sparar vatten! Mitt hår kräver inte lika mycket torkning. Jag kan antingen föna det på ca 7 minuter, förut tog det ca 15-20, eller låta det självtorka, förut skulle det ta en hel dag! Gör ganska stor skillnad varje dag. Känns bara som det var ett 'win win' beslut.
September 25, 2014

Anna Sand: Mitt tips är att använda galltvål. Denna miljövänliga produkt från ovan. Jag använder den som fläckborttagningsmedel, tvättmedel, blandar ut den med vatten i en sprayflaska och rengör dusch, kök m.m. Det är ett stort problem med alla miljöfarliga rengöringsmedel som finns på marknaden. Dessutom har jag inte hittat något fläckborttagningsmedel som kan mäta sig med galltvål. Punkt slut :)
September 25, 2014

Emma: Tips 1) Minska matsvinn hemma: För att undvika att mat glöms bort längst in i kylen och blir dålig, ha en speciell hylla eller ett hörn där allt som är öppnat/har nära utgångsdatum står samlat, så kan man utgå därifrån när man ska laga mat. Sparar både pengar och miljö. Tips 2) Inred miljösmart: Istället för att köpa nya prylar och möbler, se om det som redan finns hemma kan användas på ett nytt sätt. En pall som stått i köket kan bli sängbord, en bokhylla kan flytta ut på balkongen och bli hylla för växter. Måla och tapetsera om sina gamla saker är också bra om man vill förnya billigt och hållbart.
September 25, 2014

Ebba Friberg: Under flera år ville jag sluta använda sköljmedel då de innehåller ämnen som är svåra för naturen att bryta ned, samt att de med parfym i kan vara allergiframkallande. Jag tog ganska lång tid på mig att sluta eftersom jag ju ville ha mjuka kläder. Efter ett tag såg jag att företaget jag alltid köper bodylotion ifrån sälja tvättbollar som du bara slänger in i tvättmaskinen & dessutom kan du även minska mängden tvättmedel, men får ändå både rena & mjuka kläder! Win win! Bollarna kan du använda upp till ca 1000 tvättar, vilket alltså bidrar till följande: - Du behöver inte utgöra en fullt lika stor del i konsumtionshetsen eftersom du aldrig mer behöver köpa sköljmedel, samt minskar mängden av tvättmedel - Du sparar pengar eftersom du gör 1 inköp av ngt som håller otroligt länge - Miljön mår bättre utan sköljmedel - Tvättbollarna innehåller naturliga grejer som inte påverkar miljön negativt Det är verkligen mitt bästa tips för hur du är skonsam mot både miljö & kläder! Läs mer om bollarna här: http://rapsodine.se/sv/product/187/green-washing-ball-flackvack
September 25, 2014

Victoria: Jag tvättar håret enligt balsammetoden och jag föredrar ekologiskt, oparfymerat och utan färgämnen etc. Snällt mot både människa och miljö!
September 25, 2014

Maria: Jag använder rapsolja eller olivolja efter dusch istället för hudkräm, mycket mer effektivt, billigare och inga konstigheter. Gör också egen skrubb med lite socker och olja, fungerar perfekt.
September 25, 2014

Claire Schlichter: Mitt husmortips är återvinn mjölkpaket och ha ett separat matavfall. Ett mjölkpaket kan återanvändas nio gånger och matavfall blir biogas! :) Ett annat bra tips är att rensa garderoben varje säsong och be sina vänner göra det samma. På så sätt kan man byta med varandra och få en ny fräsh garderob samtidigt som den blir utrensad!
September 25, 2014

Annica: Återvinn, gör om eller ge bort det du inte längre använder. En annans skräp kan vara den andres skatt! :)
September 25, 2014

Josefina Boston: Hej! Mitt tips handlar om mat och att ej slänga något! Ofta köper man på sig allt från färska kryddor till frukt - och ofta får man slänga slutet på fruktskålen & sallads påsarna då dom blir gamla för att man ej hinner äta allt. Men istället när du märker att bäst före datumet närmar sig salladen, färska kryddorna eller när bananen börjar få bruna fläckar, skiva upp den, skölj salladen etc. och lägg in dom i små fryspåsar och lägg in i frysen! Du kan sedan använda all denna frysta frukt och grönt i dina smoothies. Och du behöver aldrig mer slänga frukt och grönt! Och ja, färska kryddor så som mint, persilja och koriander är gudomliga i gröna smoothies!
September 25, 2014

Gabriella: Ett enkelt sätt att värna om miljön är att sänka temperaturen inomhus, bara 2-4 grader kan göra stor skillnad! Så ta på dig en varm tröja och bli mer grön i vardagen!
September 25, 2014

Johanna: Att använda honung som ansiktstvätt! Jag tvättar med varmt vatten, gnuggar in ansiktet med honung och sköljer därefter med först varmt och sedan kallt! Honung är antibakteriellt så jag brukar dessutom lägga på en liten klick om jag klämt en finne, eller känner av ett munsår. Så mycket bättre än produkter med tveksamma innehåll som alkohol eller sulfater! Så enkelt och rent sätt att hålla huden återfuktad och fin!
September 25, 2014

Helena: Nar jag far papper over pa jobbet eller har rakat skriva ut saker fel brukar jag vanda pa pappren sa att den blanka sidan kommer uppat och satta ihop dem med en pappersklamma. Vips, ett gratis anteckningsblock! Har inte anvant ett vanligt block pa tva ar nu (pa jobbet iaf). Brukar klippa A4 pa halften sa att det far en smidigare storlek och ibland satta ett papper med ett fint print eller bild sist sa att baksidan ser snygg ut. Nar en sida ar full och den inte behovs langre ar det latt att plocka ut den ur klamman och lagga den i atervinningen. Valdigt simpelt men praktiskt. Tack for en fin blogg!
September 25, 2014

Teresa: Mitt bästa tips är att rotera garderober och låna mer från varandra. I min garderob trängs både kläder från min pappa, mamma och pojkvän. Och jag väntar också på att få tillbaka plagg från respektive. Att vara generös med kläder och accessoarer gör att jag hellre tar en kaffe med min mamma och frågar om hon inte råkar ha en jacka i rådenim som hon kan tänka sig att låna ut - istället för att själv köpa en ny. Socialt, ekonomiskt och man slipper att garderoben blir ett ångestbringande konsumtionsberg av kläder!
September 25, 2014

sophie: Mitt tips kanske inte räknas som husmorstips, men är helt enkelt: Gå ihop flera och dela garderob! Byt med varandra, låna, köp gemensamt och spara pengar och miljö! Mitt bästa beslut var lätt att dela garderob med mina rumskamrater. Jag köper så mycket mindre kläder och jag har så mycket mer att välja på. Så länge vi tar hand om varandras kläder får vi låna vad vi vill, och när vi köpt nått nytt så uppdateras alla. Så grym grej.
September 25, 2014

ediot: Diska för hand istället för att diska i diskmaskin. Spara på elkostnaderna och miljön e d i o t x
September 25, 2014

ediot: Diska för hand istället för diskmaskin. sparar elkostnader och miljön. e d i o t x
September 25, 2014

Fanny: Samla alla strömkablar du vill stänga av på natten (tv, radio, dator etc) i en och samma "strömdosa" (grenuttag). Då behöver du bara rycka ut en kontakt när du går och lägger dig/går till jobbet/ska resa bort. Det går självklart också bra att skaffa en dosa med strömbrytare!
September 25, 2014

Elin: Frisk luft är ett bra komplement till tvättmaskinen! Ta bort ev fläckar med tex. galltvål och häng ut plagget på balkongen några timmar. Tip top för både miljön, plaggets livslängd och tidsbesparande för dig!
September 25, 2014

Related reading

Life — 17 May, 2020

Letar du efter färg med ambitiöst miljötänk att måla om ditt hem med?

Vi har förälskat oss i svenska Färgbygge.

Life — 9 March, 2020

Emma Olbers on Sustainability In the Furniture Design Industry — Is There Any?

Giving fashion a break to investigate sustainability in the booming business of furniture design. Expert help needed.

Life — 3 February, 2020

When All You Want to Do Is Hide Under a Pihl Strehl Throw

Winter is dragging on, and all we can think of is cuddling up inside under a cozy (and mindfully made) blanket. Enter interior design brand Pihl Strehl.

Life — 9 January, 2020

A Rookie’s Guide to Plant Incenses

What are the all-natural herb and wood incenses all about? We're finding out!