Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


ETT TYDLIGT TECKEN

Posted in Life
by Emma Elwin on 19 August, 2014

Idag, den 19 augusti 2014, är den ekologiska skuldens dag. Eller “Earth Overshoot Day”, som Global Footprint Network valt att kalla den dag då mänskligheten enligt deras beräkningar har förbrukat de resurser vår jord förmår producera under ett års tid. Från och med idag lever vi alltså över jordens resurser året ut. I början av […]

image

Idag, den 19 augusti 2014, är den ekologiska skuldens dag. Eller “Earth Overshoot Day”, som Global Footprint Network valt att kalla den dag då mänskligheten enligt deras beräkningar har förbrukat de resurser vår jord förmår producera under ett års tid. Från och med idag lever vi alltså över jordens resurser året ut.
I början av 60-talet använde vi ungefär två tredjedelar av resurserna, då främst till byggen av storstäder, infrastruktur samt odling av mat. Då låg konsumtionen fortfarande på en nivå som tillät ekologiska reserver. Tänk.
Mot mitten av 70-talet korsades en kritisk gräns som vi tyvärr inte lyckats vända tillbaks från.
Earth Overshoot Day kan vara svår att greppa, men är alltjämt en tydlig indikator på mänsklighetens ökade konsumtion. För 27 år sedan, 1987, inträffade den i december. 27 år och hela min livstid senare inträffar dagen alltså i augusti.
Tre jordklot skulle behövas för att klara den konsumtionsnivå vi ligger på just nu. Men vi har bara ett, och när vi efter att Earth Overshoot Day inträffat fortsätter att konsumera resurser och producera utsläpp så börjar vi också knapra på naturkapitalet, tära på fiskebeståndet och lagra mer koldioxid i atmosfären.
Enligt WWF består mer än 50 procent av mänsklighetens ekologiska avtryck av koldioxidutsläpp som planeten inte klarar av att absorbera. Det är svindlande problematiskt. Att modebranschen är en bov i dramat är ingen hemlighet. Vi måste helt enkelt ändra vårt beteende som konsumenter.
Det finns olika sätt att göra det på, och jag tror att vi måste omfamna alla intiativ för att tillsammans göra skillnad.
Att helt enkelt dra ner på konsumtionen är givetvis det viktigaste sättet att bromsa trenden. Att välja lokala producenter och miljövänliga material är andra sätt. Ytterligare ett val vi kan göra är att återanvända och köpa second hand, för att bromsa nyproduktionen.
Det är i anknytning till begagnathandeln jag publicerar det här inlägget, i samarbete med Blocket. Begagnathandeln är Blockets område, och på Blocket samlas fyra miljoner unika besökare i veckan. Ganska många, med andra ord.
Självklart använder många Blocket för att göra en bra affär, men 42 procent av svenskarna anger att en av anledningarna till att köpa och sälja begagnat är att värna om miljön. Två av tre tar också ställning mot överkonsumtion genom att uppge att de säljer begagnat för att de vill att sakerna ska återanvändas.
Ibland är det svårt att se ljuset i konsumtionstunneln, men det finns siffror som inger hopp om en ljusare framtid. Om vi ser till modebranschen så är kläder och skor en av de kategorier med större klimatnytta förra året än året innan, enligt en undersökning som Blocket och Ipsos gjort. Man tror att det har att göra med ett ökat medvetande och intresse för hållbar design hos konsumenterna, och en stark secondhand-trend.
Självklart intresserar vi oss. Och att informera sig om modets hållbarhetsaspekter är något jag tycker måste bli lättare. Alla vill vi göra val som på något sätt bidrar till en mer hållbar värld.
Mer information om begagnathandeln och dess potentiella påverkan på miljön finns i Blocket klimatrapport. Håll utkik efter fler inlägg i samband med Blockets uppmärksammande av Earth Overshoot Day här i bloggen.


4 Comments

jessica sofie: Bra att du skriver om detta, definitivt värt att tänka på!
August 29, 2014

Andy: Jättebra intiativ. Men man kan inte frånse paradoxen i vad bloggare och modevärlden generellt generar: ett ständig och omättlig vill-ha-begär. Man märker det hos många bloggare som måste förnya sin garderob ständigt för att vara intressanta. De tycks aldrig nöjda med vad de har, så fort en märkesväska är köpt ligger ögonen på nästa. Och detta påverkar också läsarna. Som också måste ha de nya it-sakerna. Detta leder såklart till mer konsumtion eftersom alla vill vara lika hippa som bloggarna. Tycker dock att det är bra att du i alla fall försöker ändra den trenden och belysa second hand och andra hållbara material.
August 23, 2014

Therese: Så bra att du skriver om detta!!
August 22, 2014

Amanda: Värt att tänka på! Mycket bra initiativ Emma!
August 19, 2014

Related reading

Life — 17 May, 2020

Letar du efter färg med ambitiöst miljötänk att måla om ditt hem med?

Vi har förälskat oss i svenska Färgbygge.

Life — 9 March, 2020

Emma Olbers on Sustainability In the Furniture Design Industry — Is There Any?

Giving fashion a break to investigate sustainability in the booming business of furniture design. Expert help needed.

Life — 3 February, 2020

When All You Want to Do Is Hide Under a Pihl Strehl Throw

Winter is dragging on, and all we can think of is cuddling up inside under a cozy (and mindfully made) blanket. Enter interior design brand Pihl Strehl.

Life — 9 January, 2020

A Rookie’s Guide to Plant Incenses

What are the all-natural herb and wood incenses all about? We're finding out!