Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


EYE OPENER

Posted in Life
by Emma Elwin on 2 September, 2013


35 Comments

roxy: Om jag inte är helt ute och cyklar så går det åt cirka 18000 liter vatten till produktionen av ett kilo nötkött. Att sluta överkonsumera kläder är jättebra för miljön men gör knappast större nytta än att sluta äta kött.
September 20, 2013

Ellen: Att sluta konsumera kläder i den takt vi gör skulle förmodligen göra större nytta för vår planet. 4000 L vatten för att tillverka ett par jeans. Eller för att inte tala om de hormonstörande kemikalierna i de flesta textiltryck. Hua.
September 19, 2013

jonnie: efter att ha ätit kött hela mitt 21-åriga liv slutade jag för två månader sen, i samband med att jag träffade en väldigt matlagnings-kunnig vegan. han öppnade verkligen ögonen på mig. det så kallade "köttsuget" som alla pratar om, har jag inte alls känt av. och om jag utgår ifrån min egen upplevelse tror jag det är viktigt att inte tänka på konverteringen som att man förlorar något, inte heller att man förbjuder sig själv. jag tänker mer på det som att jag "testar ett annat kök". för det är annorlunda. det är godare, man mår bättre och det är inte alls som en köttdiet. sen kan jag känna att det är oftast människorna i ens omgivning som är det största problemet, genom att ifrågasätta ens beslut. det borde inte vara en konstigare livsstil att leva än någon annan. jag tycker det är jättebra att du tar upp det. och dokumentären var bra! här är mitt bästa veganrecept (som troligtvis var det sista skälet till varför jag slutade med kött...) - http://www.theppk.com/2012/02/quarter-pounder-beet-burger/
September 15, 2013

Malin: Aaah! Fredericton <3 Studerade vid St. Thomas University där. Träffade min sambo Justin på STU :) Hur som helst, ska jag kolla in vad du tipsat om :)
September 10, 2013

Ophelia: Jag kan rekommendera alla att se Earthlings. En mäktigt film som verkligen sätter fingret på problemet. Apropå proteinintaget som vegetarian/vegan: du får i dig protein genom i princip allt du äter. Finns 10%protein i pasta till exempel, ungefär 25% i linser jämfört med kött av olika slag som har mellan 10-20 % protein. Du behöver nog inte oroa dig för att få i dig för lite protein. Men jag tycker definitivt att du ska tänka till nästa gång du vill köpa läder/skinn. DU är en person som sitter på en maktposition och kan nå ut till rätt många människor, så det är både viktigt och bra att du tar steget till att bli vegetarian. Ett steg närmare vegan!
September 8, 2013

Lisa: Heja heja!!! Så fantastiskt med någon modebloggare som visar lite engagemang! Du bor väl på söder så du känner väl säkert redan till typ goodstore(helvegetarisk ekobutik med sååå bra utbud), gryningen, 8t8? :) annars är de heta tips! Asfaltblomman.se har dessutom några ekoguider för Sthlm vad gäller restauranger, affärer m.m. - har fått jättemånga bra tips därifrån. Lycka till!!
September 8, 2013

m.: Emma! Vill bara säga också, utöver det jag skrev nedan, att du steg ytterligare i mina ögon efter dethär beslutet. Har följt din blogg hur länge som helst, och gör det nu ännu mer entusiastiskt. Heja dig! Sen tänkte jag bara tipsa om min vegetariska/veganska-receptblogg. Det finns hur mycket gott som helst där! www.vegetariskmandag.nu heter den. Lycka till med maten, och allt annat i ditt liv :)
September 5, 2013

Anne V: Väldigt bra! Jeg synes absolut ikke, at det er et enkelt spørgsmål, så jeg er spændt på at høre, hvad du kommer frem til :)
September 5, 2013

Emma Elwin: Jag kommer ta mig en ordentlig funderare i den hör frågan. Så jag återkommer när jag har svar!
September 4, 2013

Anne V: Anna: Vil bare sige, at du lyder virkelig velformuleret og fornuftig. Jeg er imponeret! Og jeg har det som dig, jeg synes bestemt også, at mange bør overveje, hvad de spiser og hvordan de påvirker miljøet gennem deres valg - men en debat som denne bliver nemt ensidig og useriøs.
September 4, 2013

Anna: Jag säger inte att vi är köttätare i grunden, jag säger att vi är allätare. Du försöker borträkna vår kognitiva förmåga som ett attribut eftersom den inte är synlig. Att använda verktyg är vi inte ensamma om, det är knappast onaturligt, även apor använder ex. pinnar för att tillgodogöra sig föda. Att samla och jaga har vi (hominider) sysslat med sen cirka 2,6-0,8 miljoner år sedan (Kaplan et al. 2000). Ej endast de senaste 10 000 åren. Boken av Campbell är förvisso intressant men studiens upplägg är ifrågasatt av många (även folk som inte är insyltade i köttindustrin). Jag drar alltid åt mig öronen när någon driver en tes stenhårt och dessutom undviker att nämna andra relevanta studier i sammanhanget. Ex. folkgrupper som äter mycket animaliska proteiner så som inuiter och massajer men trots det har låga kolesterolvärden och få fall av hjärtsjukdomar. Det är anmärkningsvärt att inte kommentera dessa studier då de inte styrker hans egna forskningsresultat. Organisationen Science Based Medicine utvärderar boken på ett föredömligt sätt här: http://www.sciencebasedmedicine.org/385/ Vad gäller din sista länk så har det ingenting med vetenskap att göra. Länken är till en veganförespråkande hemsida som hävdar att jämförelsen härstammar från en vetenskaplig artikel skriven av MR Mills. Denna artikel är INTE publicerad i någon erkänd vetenskaplig tidskrift, det finns därmed ingen grupp av forskare som har gått igenom artikeln noggrant och systematiskt för att se om artikelns påståenden och slutsatser är välgrundade (en sk. peer review). Det finns inga referenser till befintliga publikationer och inga experiment har heller genomförts enligt artikeln. Vidare är MR Mills ingen expert på ämnet (han arbetar som läkare, han forskar ej inom detta område) och är dessutom partisk då han är aktiv i en rad organisationer som förespråkar en vegetarisk/vegans livshållning. Som tidigare sagt har jag ingenting emot en grön kosthållning, det skulle många må bra av MEN jag har så jäkla svårt för när människor ensidigt driver en tes och använder uppenbart tveksamma källor för att styrka den.
September 4, 2013

Jenny: "Med samarbete kunde vi skrämma bort lejon och därefter smaska i oss innehållet i grova lårben med hjälp av verktyg. Vi var kanske inte de skickligaste jägarna men väl asdjur att räkna med." Man ska inte behöva verktyg för att kunna äta ett djur. Hade vi varit köttätare i grunden hade vi kunnat äta upp djuret med hjälp av våra klor och våran mun. Inte med hjälp av verktyg vi har gjort. Tycker du borde ta och läsa The China Study av Dr. T. Colin Campbell. Där berättar han bl.a, att det bara är 10 000 år sedan vi började äta kött, då det var mer enkelt att få tag i. Men att före det så åt vi inte alls kött. En otroligt bra bok som du borde läsa. En annan bok du borde läsa är The Power of Your Plate av Dr Neal Barnard. Där berättar han bl.a att människan förut hade ungefär samma slags diet som en apa har. Man plockade maten med händerna. Köttätare har mkt högre dödsfall av cancer, hjärtproblem, diabetes m.m. För att dom äter kött. Våran kropp har aldrig anpassat sig av att äta kött, och det kan du läsa om i de böckerna. Här finns också en jämförelse på köttätare och plantätare, där man jämför våra kroppar och käkar m.m http://michaelbluejay.com/veg/natural.html
September 4, 2013

Anne V: Slutter du så også med at købe produkter (som tasker og sko) i skind og læder?
September 4, 2013

Karolina: Det är bara att googla på Vegucated free online, fick upp en länk näst högst upp tror jag som fungerade på ett knapptryck=) Jag äter väldigt lite kött och mestadels vegetariskt och en del vegansk mat. Alla bör se den här typen av dokumentär, de flesta vet alldeles för lite om hur köttindustrin egentligen fungerar. Viktigt att poängtera dock, något de även nämder i dokumentären, att detta inte är en fråga om the good guys vs. the bad guys utan om the bigger picture
September 4, 2013

Emma Elwin: http://vimeo.com/59789254
September 4, 2013

Emma Elwin: Förlåt Luke har ett engelsk netflix konto! Ska kolla runt om jag hittar den online någon annanstans!
September 4, 2013

S: Duktigt störigt att jag skaffade Netflix för att kunna se filmen och så finns den inte där...
September 3, 2013

Cissi: Härligt att höra! Har varit vegetarian i 14 år, sen jag var 15 och har alltid mått bra ( förutom lite lågt järnvärde vid nått tillfälle, men som kvinnan e det ju inte så konstigt) och dessutom utövat en sport på hög nivå.
September 3, 2013

Kim: Filmen finns ju inte alls på netflix??!
September 3, 2013

Anna: Det här är inte sant. Du har fel, vi klarar visst av att springa på savanner, bättre än de flesta faktiskt eftersom vi saknar päls. Vi är förvisso inga kortdistanslöpare av rang, de flesta rovdjur slår oss med hästlängder. Däremot har vi en extrem uthållighet. Över ett dygn håller vi de facto en högre medelhastighet än en häst. Vi har 26 anatomiska egenheter som tyder på en specialiserad anpassning till långdistanslöpning. Det du helt glömmer bort är människans förmåga till sammanhållning, samarbete och vår tidiga användning av verktyg. Det vill säga när gamarna flockades i horisonten tog vi oss dit snabbare än hyenor och vildhundar (se ovan). Med samarbete kunde vi skrämma bort lejon och därefter smaska i oss innehållet i grova lårben med hjälp av verktyg. Vi var kanske inte de skickligaste jägarna men väl asdjur att räkna med. Om detta kan du läsa i Lasse Bergs bok Gryning över Kalahari - Hur människan blev människa. Superintressant kartläggning av det antroplogiska forskningsläget. Jag är ingen köttivrare, jag tror att många äter för mycket kött dessutom av usel kvalitet. De flesta människor skulle må bättre om de åt mer grönt, frukt, nötter och fisk, och färre tomma kolhydrater, mindre rött kött och charkprodukter. Men jag vänder mig emot ditt ensidiga synsätt som saknar stöd i forskningen. Att du av politiska eller ideologiska skäl inte vill äta djur, vänder jag mig således inte emot men din argumentation i dagsläget haltar, kanske dags för nya argument?
September 3, 2013

Grodfröken: Som sagt läs gärna länken ovan och var lite försiktig en del funkar inte vegetariskt käk för. " En kost baserad på vegetabilier är ofta rik på vatten och vitaminer, saker vi behöver, i all ära. Men på bekostnad av järn, protein och tillräckligt med fett samt energi överhuvudtaget. För min del ledde det till kortslutning i kroppen och hjärnan. Muskler är svårbyggda om man är upptagen med att läsa innehållsförteckningar, mensen strular om man äter en kost som stressar kroppen (för lite fett, massa soja, för mycket fibrer). En svältande hjärna som inte ser röken av någon annan omega än 6, blir utan undantag tvångsmässig och fragil. En sådan hjärna blir hemmablind och tror att ännu ensidigare mat är lösningen, En svältande hjärna klarar inte av att välja obejktivt. Den väljer efter vad den hör utifrån."
September 3, 2013

siri: Tack för tipset! Jag "tog steget" (låter så dramatiskt) och började äta helt vegetariskt för två veckor sen. Fast med undantaget att jag kan äta kött om jag blir bjuden på middag hos någon annan, iallafall nu i början, bara för att undvika krångel. Allt har gått väldigt enkelt, men just idag satt jag faktiskt och hade värsta köttsuget. Sen kollade jag på filmen - och ba tadaa, köttsug borta. Tack! Och också stor tumme upp till dig, det kommer gå asbra :)
September 3, 2013

Hannah: super! jag blev vegetarian efter att ha läst eating animals av jonathan safran foer. väldigt läsvärd!
September 3, 2013

Jenny: Mer naturligt och rätt? Så du menar att det är rätt att äta ett djur som har haft ögon, känslor, ett hjärta och föräldrar? Djur är inte satta på denna jord för att ätas! Djur ingår inte alls i vårt ekosystem och hade du varit lite mer insatt i ämnet så hade du vetat det! Människans kropp klarar inte av att smälta kött, pga för svag magsyra. Hade vi varit köttätare hade vi haft en helt annan käke, som t.ex ett lejons, helt andra naglar.. hade haft klor isf, och helt andra tänder. En människa skulle inte klara av att springa på en savann t.ex och jaga ett djur med deras händer och sprätta upp djurets mage och sedan med vår lilla mun äta upp djuret. Det är inte det vi är gjorda för!
September 3, 2013

Jenny: Wow, vad bra, Emma! Jag har varit vegetarian i flera år men i slutet av April så blev både jag och min pojkvän veganer. Mår så sjukt mkt bättre. Det finns massa andra dokumentärer som du borde se med. Som t.ex Forks Over Knives (om du inte sett den än), Fat, Sick And Nearly Dead, Earthlings, Food Inc, Hungry For Change m.m. Människans kropp är inte meningen att äta kött då vår magsyra inte är stark nog att smälta den, därför blir det oerhört jobbigt för magen och tarmarna när man ändå äter det. Och djuren är inte satta på denna jord för att ätas. Så hur bra som helst av dig! <3
September 3, 2013

Grodfröken: Är inte säkert att det passar alla och man får nog veta vad man håller på med.. http://coltingblogg.com/2012/02/05/ett-allvarligt-brev-fran-en-fore-detta-vegetarian/
September 3, 2013

Frida: Härligt, låter fantastiskt! Du kommer märka en otrolig skillnad i din kropp! :)
September 3, 2013

Emma Elwin: Tumme upp!
September 3, 2013

m.: Nu handlar det ju dock inte om djuren som lever i det fria och således är en del i vårt ekosystem, det handlar om den massiva köttproduktion som faktiskt finns idag. I USA till exempel, dödas det 500,000 djur per timme, för deras kött. Se dokumentären, så kommer du förstå :) Med det sagt, så ja, minskad konsumtion är definitivt nödvändigt det med, om vi ska lyckas rädda denhär världen.
September 3, 2013

Fröken H: Jag äter vegetariskt ca 60/40 under en vecka. Jag har minskat mitt köttintag successivt under några år nu och jag gör det först och främst för miljöns skull. Dock är jag inte beredd att ge upp kött helt ännu, mest p g a att slippa strula med maten vid familjemiddagar och större tillställningar. Dock väljer jag nästan alltid vegetarisk om det finns på menyn om vi är ute och äter. modemanifest.blogspot.com
September 3, 2013

C.: Amen!!!
September 3, 2013

Helen: Intressant, men för mig känns det mer naturligt och rätt att minska på konsumtion av kläder och prylar samt att resa mer kollektivt. Djuren ingår i vårt ekosystem, det gör däremot inte ett nytt halsband från Isabel Marant.. Men jag antar att olika människor gör olika val och vad som känns bäst.
September 3, 2013

s: hejja
September 3, 2013

Sam: You go girl! I think it's a smart decision. Recently I went from vegetarian to vegan and I have never felt this good, and eaten such delicious meals. There are always supplements out there if you for example lack vitamin b12 :). Good luck!
September 3, 2013

Anais: http://sv.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B6rntj%C3%A4nst :))
September 3, 2013

Related reading

Life — 17 May, 2020

Letar du efter färg med ambitiöst miljötänk att måla om ditt hem med?

Vi har förälskat oss i svenska Färgbygge.

Life — 9 March, 2020

Emma Olbers on Sustainability In the Furniture Design Industry — Is There Any?

Giving fashion a break to investigate sustainability in the booming business of furniture design. Expert help needed.

Life — 3 February, 2020

When All You Want to Do Is Hide Under a Pihl Strehl Throw

Winter is dragging on, and all we can think of is cuddling up inside under a cozy (and mindfully made) blanket. Enter interior design brand Pihl Strehl.

Life — 9 January, 2020

A Rookie’s Guide to Plant Incenses

What are the all-natural herb and wood incenses all about? We're finding out!