Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


FEEL GOOD

Posted in Life
by Emma Elwin on 8 February, 2013

Har under de senaste året börjat tänka mer på att försöka få i mig mer vitaminer. Självklart kan man också få i sig de via kost. Men jag har de senaste halvåret tagit tillexempel lite extra järn och b-vitaminer då jag känt mig trött och hängig vilket har funkar toppen för mig. Men som sagt […]

Har under de senaste året börjat tänka mer på att försöka få i mig mer vitaminer. Självklart kan man också få i sig de via kost. Men jag har de senaste halvåret tagit tillexempel lite extra järn och b-vitaminer då jag känt mig trött och hängig vilket har funkar toppen för mig. Men som sagt de är väldigt inviduellt och olika för alla. Advokadoolja är min absoluta favorit just nu.

1. Blutsaft. Låter inte speciellt gott men är toppen för den med järnbrist.

2. Avokadoolja. Perfekt att ha på salladen eller att doppa bröd i. Själv så tar jag en liten hutt av oljan och använder den i som ansiktsolja när huden behöver bli lite extra återfuktad.

3. C-vitamin. Vet inte hur mycket apelsiner jag äter under de här året. Just nu är blodapelsiner favoriten.

4. D-vitamin. Lite då och då. Speciellt under vinterhalvåret då man inte får så mycket sol.

5. Gentle Iron. När jag är ute och reser med jobbet och man äter lite de man hittar på vägen mellan visningarna/mötena. Då brukar jag har med mig järnpiller istället för blutsaften. Har otroligt lätt att få järnbrist och blir då seg som en tonåring.

6. Omega 3. De veckorna jag inte ätit tillräklligt mycket fisk tar jag igen de med hjälp av dessa gyllengula  kapslarna. Bra för hjärta och välmående.

7. B-vitamin. Bra för hud, muskler, ämnesomsättningen och stress.


24 Comments

La La: <3
February 16, 2013

Frida: Åh så fint du skriver!! Jag sitter på jobbet nu och fäller en del tårar. Emma, som alla säger: Du är en fantastiskt inspiration, låt ingen säga dig någonting annat! Alla kramar i världen till dig!!
February 15, 2013

La La: Ja visst är hon en fantastisk inspirationskälla! Jag hoppar att många yngre hittar till bloggen. För jag tror att många sitter där och ska göra sitt gymnasieval och tänker "jag kommer aldrig få jobba med det" - "jag kan inte" osv, och bangar att köra på sin passion. Emma har arbetat sig till sin passion. Och jag hoppas att alla som ska göra sina livsval tänker på sånt här, man kan. Man SKA och man KAN. emma är bevis för det. Följa sina drömmar. Det är det enda rätta. Inte sant?
February 15, 2013

La La: ÅÅÅ Emma. Såg din kommentar nu. Den rörde mig till tårar. Ser jag dig på stan sak jag säga hej. Det är nått speciellt med dig Emma. Jag tror att alla som läser dina ord märker det, kanske därför vi är så många. Jag läste en gång en artikel som handlade om hur folk trampar på varandra i modevärlden. Att på brittiska Vogue hade det gått så långt att nån försökt ta livet av sig. Inte p.g.a mobbning, utan hon konkurerade om en tjänst som assistent för någon och trodde inte att hon skulle få det med rent spel, så hon slintade sina armar, för att få sympatier, för att få ett jobb. Hon offrade sin hälsa och sin trovärldighet för ett jobb. Mellan raderna, bland dina ord så läser man en trovärdighet, en vilja och talang, en människa. För det är vi först och främst, hjärta ... själ ... allt annat kommer efter. När man läser mellan randerna, bland dina ord så läser man en tjej som inte har trampat på folk för att komma dit hon är idag. Man vet att du har slitit som ett djur för att få jobba med din passion och gåva. Man vet att det tar mycket tid att driva en blogg såhär, samtidigt jobba, ha en liten familj - en liten vovve (dom blir ju som en bebis) - vara flickvän. Men mest tid av allt, som man måste förstå - det är att du ska vara Emma. När jag läser elaka och hemska kommentarer så blir jag så besviken. Inte så mycket arg, utan besviken. Det finns sätt att yttra sin oro än att kasta ur sig massa hemska ord. Och när såna elaka kommentarer kommer, jag menar det sliter inte på en annonym yrkesperson, en skrivare, osv, det sliter på en själv, det sliter på Emma. Och folk som inte förstår det, dom borde ställa sig framför spegeln och se sig själv i ögonen och säga samma ord, och se hur påverkade dom själva blir. Det är fel. Man gör inte så. Man kan yttra oro på ett bättre sätt. För när nån ska visa oro, för att man just är orolig för nån, man gör det inte med att trycka på knappar som inte ska tryckas på, inte av nån. Jag läste en kommentar på nån blogg där dom hade skrivit "Ta det inte så allvarligt, det är bara mode, bara kläder". När det var nån som hade blviit ledsen över nått. En modebloggare. Som jag brukar säga till folk, mode är konst, det är vandrande konstverk. När jag var liten, runt fem sex år så sa jag till min mamma att jag ville ha tio toffsar i håret, sen ville jag ha olika strumpor och skor på fötterna. Och hon lät mig ha det. Hon lät mig uttrycka mig själv fastän jag säkert såg helt tokig ut. Hon lät mig. Och jag var lycklig. När jag kollar in i min garderob på morgonen och ska välja vad jag ska ha på mig, då tänker jag på det - att jag ska vara lycklig - jag älskar vintage, rosetter, prickigt, diadem osv. Jag älskar det. Då spelar det ingen roll om andra tycker att jag ser tokig ut. För detta är jag. Det är min konst. Det är inte "bara" mode och kläder. Det är en uttrycksform. Det som jag tycker modebloggare och folk som jobbar på exempelvis Elle gör, det är att få folk att tänka så, att fantasin får flöda, att man ska vara precis den man vill att man ska vara, ni ger material och verktyg, för att folk ska kunna se sig själva i spegeln och tänka "nu är jag lycklig". Man kommer inte undan ifrån det. Det är aldrig "bara" något. Speciellt inte detta. Det är konst. I sin renaste form. Du betyder mycket för väldigt många Emma. Lägg det på minnet. Och när du har en sån där dag, som alla har nån gång, tänk på det då. Varma kramar. / Lala
February 15, 2013

Emma Elwin: Lala. Din kommentar rörde mig till tårar. Tack för dina fantastiska ord. Tack en miljon gånger. Tack. Tack för att du läser. Massa kramar till dig och jag hoppas du haft en fantastisk alla hjärtans dag.
February 14, 2013

Felicia: Åh vad fint du skriver! Tårarna rinner på mig. Hoppas Emma läser det här, för det är så mycket sanning i dina ord. Och Emma, om du läser, jag håller med - du är så himla vacker och verkligen en inspirationskälla, på så många sätt. Jag hejar också på dig!
February 12, 2013

Frida: Bra tips! Var köper du avokadooljan, i mataffären? Just nu använder jag apotekets mandelolja i ansiktet som extra fuktboost men vill gärna prova avokadooljan, det är ju toppen när man även kan ha den i maten.
February 10, 2013

Lala: Gör du skillnad på nån som skriver att du är "anorektisk, trött o plågad" jämte mot nån som genuint följer din blogg, och genuint bryr sig om dig? Det ser ut som att du tappat mängder i vikt. Det ser verkligen ut så. För det behöver man inte vara anorektisk. Det tror jag inte att du är. Jag själv kommer från en blandad ätstörning, både Bulimiker och Anorektiker. Som har avlöst varann. Kanske man omedvetet läser in mer i saker än vad man ska. Och jag tycker att det är bra att du tar vitaminer. Finns så mycket som kan påverka ens upptag. När jag stressar mycket i skolan har doktorn konstaterat att min kropp tar inte upp vitaminer som jag ska. Så jag har vitaminer jag med. Ens upptag blir ju inte bra bara för att man skulle äta mycket mat. Vissa suger åt sig som en svamp, andra har inte den funktionen. Så om din doktor tycker att du ska ta vitaminer, klart som fan att du ska ta vitaminer. Det gör ju jätte många. Inge konstigt med det. Men jag måste erkänna att jag tycker att du ser väldigt mager ut, inte smal så som man kan se väldigt smala människor spatsera på stan, utan mager. Du ser inte riktig ut som förut. Men säger du att du mår fint, då är det ju så. Du känner dig själv bäst. Det kommer man inte undan ifrån. Men snälla, tro inte att alla kommentarer om din vikt är burna ut ett näthat eller liknande eller ett nedklankande sätt, jag tror att många här, som följer dig, är genuint oroliga. Jag har följt din blogg jätte länge. Den finns som favorit på mitt verktygsfält. Jag vet att varje gång jag går in här blir jag inspirerad till nått, allt möjligt. Smink, hår, kläder, inredning, och man blir ju så glad av att se bilder på Stella, och du och Luke tillsammans - ni är ett sånt vackert par. Du är vacker, på insida och utsida, det märker man av utav ditt skrivande och engagemang. Oavsett vikt, oavsett ... du är vacker. Det är konstigt, jag känner inte dig, men jag är oerhört stolt över dig. Det kanske är konstigt. Men du jobbar och står i och man hurrar för dig, och jobbet på Elle (antingen har jag bläddrat förbi för fort eller så finns den inte kvar - med din "knep och knåp" sida i tidningen, är den kvar, den var as bra!) Kommer nog aldrig sluta läsa ditt skrivande. Du känns som en snäll människa, en som inte trampar över andra för att komma dit du vill, och det är värdefultt. Tror många i dagens samhälle glömmer bort att vi är människor först, vi är hjärta känslor och själ först, sen kommer saker som karriär och liknande. Men man hurrar för dig. Att du tagit dig dit du är idag. Du är en inspiration för många. Jag hoppas att du förstår det Emma. Jag hoppas att du förstår det. Jag har en god vän som jag träffade när jag låg på sjukhus en längre tid. Hon hade också legat inne länge. Och det är så trist på sjukhus. Så jag gav henne en lista på bloggar jag tyckte att hon borde kolla in. Däribland fanns din. Lite vardags uppmuntring och att få se fina saker, vad det än är, kan ge så mycket. Så hon följer dig troget nu också från Karolinska Sjukhuset i Solna. Jag älskar din blogg. Och som sagt, säger du att du mår bra, då är det så, punkt slut. / Trogen läsare.
February 10, 2013

Persson Felicia: Jag tar även c-vitamin-brustablett med järn i och c-vitamin, finns på de flesta mataffärer, sån vanlig man lägger i ett glas vatten! Tycker den fungerar jättebra också! Så jag kör på både B-vitman och järn :) men jag har väldigt extrem huvudvärk! Prova dig fram och hoppas du kan lindra din huvudvärk! :)
February 9, 2013

Caroline: Bra tips där. Har också dåliga järnvärden och får nog trycka i mig lite mer. Avocadoolja låter fantastiskt.
February 9, 2013

Petra N: det är också extra viktigt för oss kvinnor att få i oss lite extra järn eftersom vi har mens. tex att några dagar innan och under mensen äta lite järntillskott.
February 9, 2013

Julia: Jag har haft en otrolig järnbrist, jag har alltid varit sund och ätit bra, men järnbristen kunde jag inte rå på oavsett kost. Det slutade med att jag svimmade och slog sönder ansiktet mot stengolvet. Kan säga att det lätt hade varit värt att dricka blutsaft mot att slippa all den smärta och tid på sjukhuset och hos tandläkare och pengar och ärr som följde av det.
February 9, 2013

pinterest.com/invinciblebird: Vet du. Sådana som du kan verkligen ingenting. Kroppen är uppdelad i tre stycken olika former. Ectomorph, Mesomorph och Endomorph. Och Emma är en ectomorph. Ungefär som en gepard. Skulle du försöka tvinga en gepard, eller gnälla på den att iaf försöka se ut som en tiger? De har helt olika kroppar, då en tiger är en mesomorph. De som är ectomorph har smala kroppar, och inget de kan göra åt det. De är även de som har svårast att få muskler. En mesomorph har lättast att få muskler och en endomorph är oftast tjocka, typiska päronkroppar. Så sluta gnäll på de som ser normala ut för DERAS kropp.
February 9, 2013

Emma Elwin: "...Det är verkligen tråkigt att man inte skulle kunna jobba med mode om man inte såg ut som en anorektiker. För det är precis vad du gör. Du ser ganska trött och plågad ut. Din kropp kommer aldrig tacka dig för att man är underviktig." Tycket jag kände igen din ganska negativa ton, Marien, vilket jag tackvare Diskus kunde kolla upp. Och de var mycket riktigt du som tidigare skrivit att jag ser anorektisk, trött och plågad ut. Du kanske inte förstår de men de är precis lika sårande som att skriva att någon ser överviktig ut. Jag har varit precis lika osäker som vilken ung kvinna som helst när de kommer till min fysik, men jag ser ut som jag gör och de är något jag har lärt mig att älska. Jag vill verkligen belysa vikten i att respektera varandras känslor även fast man skriver en kommentar på en blogg eller annan socialmedia. Varför kritisera något som jag faktiskt inte rår över? Har tänkt att jag inte skulle svara på fler kommentarer av den här sorten men om jag ska fortsätta blogga så är de med hoppet att folk inte ska sitta och kasta ut sig otrevliga förolämpningar till sina medmänniskor och tror att de gör de mer okej bara för att man sitter gömd bakom en dator. För en sista gång så vill jag bara säga att jag mår som en prinsessa. Jag har aldrig mått så bra eller varit så lycklig. Jag uppskattar er andras oro men jag kan ge min doktors ord på att jag är sund när de kommer till kropp och hälsa. Hoppas att du i framtiden väljer en positivare attityd gentemot dina medmänniskor, Marien.
February 9, 2013

Emma Elwin: Håller med dig Camilla! Jag har under de senaste året försökt äta saker som innehåller åvanstående vitaminer i sig men fick efter ett blodtest hos doktorn ändå veta att jag hade brister på järn & b-vitaminer!
February 8, 2013

Emma Elwin: Jag har fått råd av min doktor att äta de vitaminerna jag gör efter som jag har haft brister på just de här områderna. Men som sagt de finns många åsiketer på området!
February 8, 2013

Marien: I dag dör man sällan av vitaminbrist. "Genle iron. När jag är ute och reser är de enklare att få sin järn-ranson i form av piller istället." Det förstår jag inte. Hur länge är du borta och vad är du borta i från som inte finns där du är? Jag tror sällan att järn-värden sjunker drastiskt på två veckor t ex. Men som sagt, äter man ingen mat blir man undernärd och felnärd.
February 8, 2013

Camilla: Vad innebär det att äta rätt? Så mycket råd och rön så man blir alldeles snurrig. Tips på hur man ska äta för att slippa ta en massa tillskott?
February 8, 2013

Sara: Oj, varför äta tillskott när man kan äta riktig mat? (Tror kroppen tar upp det bättre så än i konstgjord form). Men visst är det bra att det finns hjälp, speciellt till oss menstruerande tjejer som lätt sjuker i hb.
February 8, 2013

Katja: Med varierad kost får man i sig det man behöver, tar man xa tabletter kissar man bara ut det...
February 8, 2013

Lisa: Hej, tack för fin blogg och massor av inspiration! Tänkte bara vara en partykiller och som sjuksköterska berätta att du genom att äta rätt ska få i dig ovanstående viktigheter. Forskning talar för att personer som tar extra vitaminer (utan recept eller råd av läkare) dör tidigare än personer som inte äter extra vitaminer. Man ska vara mycket försiktig med extra tillskott och hur och i vilken mängd man tar dom. Har du lämnat blodprov och utifrån det blivit ordinerad viss behandling är det en annan sak. Om inte så bör du göra det innan du laborerar på egen hand. Ät rätt! Det är det du ska fokusera på! Tack för ordet, Lisa.
February 8, 2013

näringsfysiologen: Tillskott utav B-vitamin i kombination av rökning ökar risken för Cancer. Är du rökare bör man ej ta tillskott Forskning som visar på detta bedrivs på Karolinska Institutet om du vill kolla upp saken./näringsfysiologen
February 8, 2013

ts: Det ska jag testa! nästan alltid huvudvärk nuförtiden när jag har mens. tack för tipset!
February 8, 2013

Persson Felicia: B-vitman ska även vara bra när man har mens! I vissa länder får unga tjejer det på recept när de får sin mens! Tex om man blir väldigt trött och har mycket huvudvärk! Funkar på mig, jag blir nästan som sjuk när jag har min mens!
February 8, 2013

Related reading

Life — 17 May, 2020

Letar du efter färg med ambitiöst miljötänk att måla om ditt hem med?

Vi har förälskat oss i svenska Färgbygge.

Life — 9 March, 2020

Emma Olbers on Sustainability In the Furniture Design Industry — Is There Any?

Giving fashion a break to investigate sustainability in the booming business of furniture design. Expert help needed.

Life — 3 February, 2020

When All You Want to Do Is Hide Under a Pihl Strehl Throw

Winter is dragging on, and all we can think of is cuddling up inside under a cozy (and mindfully made) blanket. Enter interior design brand Pihl Strehl.

Life — 9 January, 2020

A Rookie’s Guide to Plant Incenses

What are the all-natural herb and wood incenses all about? We're finding out!