Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


This season, I’ve had the great pleasure of working a bit closer with the H&M Conscious Exclusive launch. The collection is filled with garments for special occasions, but also pieces that you can easily mix into your everyday wardrobe. The inspiration mainly comes from the craft(wo)manship of Karin Larsson and her husband, artist Carl Larsson. The home where they lived, and that Karin decorated, was the subject of Carl’s famous paintings, and I think it’s great that she as an artist has been acknowledged in this collection, as it’s inspired by her patterns and color selection.

As for previous collections, the H&M designers have been working with recycled and organic materials for both garments and accessories. The wedding dress, for example, is made from old ghost nets that’s been made into a fibre called Econyl, the shoes are made from recycled polyester and all other fabrics are organically produced. The accessories are made from recycled silver shaped like tulips.

The pieces I’m wearing are some of my favorites from the collection, which will launch in selected stores and at H&M.se on April 19th.


3 Comments

Emma Elwin: Hej Sandra, det är ok att du tycker det. Jag tycker att det finns en poäng i att uppmärksamma initiativ som ruckar, om än lite, på det kapitalistiska modesystem som inte tar hänsyn till varken social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Det betyder inte att det finns flera perspektiv - det gör det alltid, och det finns alltid mer man borde göra.
April 17, 2018

Sandra: Nu handlar inte denna blogg post om schysta arbetsvillkor utan om HM:s plötsliga miljöansvar så förlåt om jag hatar på skiten men jag tycker det hänger ihop. HM är ett röv företag med rapport på rapport om arbetare som jobbar för slavlöner och barnarbete som dom inte gör ett skit om. Men vad gör dom istället den kapitalistiska HM koncernen? dom köper upp influenser som tex. står för feminism i Monkis reklam när det är det mest ofeministiska man kan göra. Det enda rätta skulle ju vara att förbättra arbetarnas villkor? istället förpackar dom allt i rosa fluff skit och lurar på köparna en t-shirt med ett feministiskt tryck och så plötsligt tror köparen att den gjort något bra men köparen har bara fortsatt den kapitalistiska skiten som drabbar det mest utsatta i samhället. Så förlåt mig om jag tycker detta är skit, social hållbarhet och solidaritet verkar vara något som folk glömt av så länge dom kan köpa sitt fina miljömedvetna plagg så kan dom gå hem och klappa sig själv på ryggen.
April 17, 2018

Karin Elovsson: du är såå fin i den gröna klänningen!
April 9, 2018

Related reading

Style — 30 September, 2021

Make it last x Circulose Jacket

With deadstock Circulose® fabric and local production by Fugeetex, Make it last launches its first product– a timeless jacket reminding of the real luxury of fashion.

Style — 11 August, 2021

The 3 Hottest Brands at Copenhagen Fashion Week

These three brands are shortlisted for the Zalando Sustainability Award.

Style — 16 April, 2021

Amason: ”We send files, emails and animals”

With the release of the first single from their upcoming album (and a virtual release party tonight), Swedish band Amason teams up with adidas and the new, more sustainable Stan Smith. The space of which the iconic shoe enters is one where the love of nature takes center stage. Make it last talks to the band about why they always end up with the animals.

Style — 26 March, 2021

Stan Smith, Forever

Always iconic. Now more sustainable. We’re proudly partnering up with adidas to show you the next generation of sustainable takes on the storied Stan Smith silhouette.