Tid kvar —

Högsta bud —

Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


This season, I’ve had the great pleasure of working a bit closer with the H&M Conscious Exclusive launch. The collection is filled with garments for special occasions, but also pieces that you can easily mix into your everyday wardrobe. The inspiration mainly comes from the craft(wo)manship of Karin Larsson and her husband, artist Carl Larsson. The home where they lived, and that Karin decorated, was the subject of Carl’s famous paintings, and I think it’s great that she as an artist has been acknowledged in this collection, as it’s inspired by her patterns and color selection.

As for previous collections, the H&M designers have been working with recycled and organic materials for both garments and accessories. The wedding dress, for example, is made from old ghost nets that’s been made into a fibre called Econyl, the shoes are made from recycled polyester and all other fabrics are organically produced. The accessories are made from recycled silver shaped like tulips.

The pieces I’m wearing are some of my favorites from the collection, which will launch in selected stores and at H&M.se on April 19th.


3 Comments

Emma Elwin: Hej Sandra, det är ok att du tycker det. Jag tycker att det finns en poäng i att uppmärksamma initiativ som ruckar, om än lite, på det kapitalistiska modesystem som inte tar hänsyn till varken social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Det betyder inte att det finns flera perspektiv - det gör det alltid, och det finns alltid mer man borde göra.
April 17, 2018

Sandra: Nu handlar inte denna blogg post om schysta arbetsvillkor utan om HM:s plötsliga miljöansvar så förlåt om jag hatar på skiten men jag tycker det hänger ihop. HM är ett röv företag med rapport på rapport om arbetare som jobbar för slavlöner och barnarbete som dom inte gör ett skit om. Men vad gör dom istället den kapitalistiska HM koncernen? dom köper upp influenser som tex. står för feminism i Monkis reklam när det är det mest ofeministiska man kan göra. Det enda rätta skulle ju vara att förbättra arbetarnas villkor? istället förpackar dom allt i rosa fluff skit och lurar på köparna en t-shirt med ett feministiskt tryck och så plötsligt tror köparen att den gjort något bra men köparen har bara fortsatt den kapitalistiska skiten som drabbar det mest utsatta i samhället. Så förlåt mig om jag tycker detta är skit, social hållbarhet och solidaritet verkar vara något som folk glömt av så länge dom kan köpa sitt fina miljömedvetna plagg så kan dom gå hem och klappa sig själv på ryggen.
April 17, 2018

Karin Elovsson: du är såå fin i den gröna klänningen!
April 9, 2018

Related reading

Style — 15 November, 2019

Traceability Explained by Asket Co-Founder August Bard-Bringeus

Following their recent launch of a 100% traceable Merino wool lineup, we asked Asket to share their learnings. Hope you're up for a long-read!

Style — 8 November, 2019

Brand to Watch: Lou Dallas

Love every outfit worn by Jules in Euphoria? Then you love Lou Dallas!

Style — 1 November, 2019

Brand to Watch: House of Dagmar

House of Dagmar has moved sustainability to the top of their agenda, and we're eager to watch their progress.

Style — 29 October, 2019

Editor’s Pick: 12 Seasonal Style Hacks

In need of a wardrobe update, or just some inspiration? Here are some of our favorite new winter essentials.