Tid kvar —

Högsta bud —

Emma Elwin

Notes from a Swedish stylist


This season, I’ve had the great pleasure of working a bit closer with the H&M Conscious Exclusive launch. The collection is filled with garments for special occasions, but also pieces that you can easily mix into your everyday wardrobe. The inspiration mainly comes from the craft(wo)manship of Karin Larsson and her husband, artist Carl Larsson. The home where they lived, and that Karin decorated, was the subject of Carl’s famous paintings, and I think it’s great that she as an artist has been acknowledged in this collection, as it’s inspired by her patterns and color selection.

As for previous collections, the H&M designers have been working with recycled and organic materials for both garments and accessories. The wedding dress, for example, is made from old ghost nets that’s been made into a fibre called Econyl, the shoes are made from recycled polyester and all other fabrics are organically produced. The accessories are made from recycled silver shaped like tulips.

The pieces I’m wearing are some of my favorites from the collection, which will launch in selected stores and at H&M.se on April 19th.


3 Comments

Emma Elwin: Hej Sandra, det är ok att du tycker det. Jag tycker att det finns en poäng i att uppmärksamma initiativ som ruckar, om än lite, på det kapitalistiska modesystem som inte tar hänsyn till varken social, ekonomisk eller miljömässig hållbarhet. Det betyder inte att det finns flera perspektiv - det gör det alltid, och det finns alltid mer man borde göra.
April 17, 2018

Sandra: Nu handlar inte denna blogg post om schysta arbetsvillkor utan om HM:s plötsliga miljöansvar så förlåt om jag hatar på skiten men jag tycker det hänger ihop. HM är ett röv företag med rapport på rapport om arbetare som jobbar för slavlöner och barnarbete som dom inte gör ett skit om. Men vad gör dom istället den kapitalistiska HM koncernen? dom köper upp influenser som tex. står för feminism i Monkis reklam när det är det mest ofeministiska man kan göra. Det enda rätta skulle ju vara att förbättra arbetarnas villkor? istället förpackar dom allt i rosa fluff skit och lurar på köparna en t-shirt med ett feministiskt tryck och så plötsligt tror köparen att den gjort något bra men köparen har bara fortsatt den kapitalistiska skiten som drabbar det mest utsatta i samhället. Så förlåt mig om jag tycker detta är skit, social hållbarhet och solidaritet verkar vara något som folk glömt av så länge dom kan köpa sitt fina miljömedvetna plagg så kan dom gå hem och klappa sig själv på ryggen.
April 17, 2018

Karin Elovsson: du är såå fin i den gröna klänningen!
April 9, 2018

Related reading

Style — 23 January, 2019

Is Leak-Proof Underwear Going to Revolutionize Our Periods?

Make it last editor Johanna Andersson sheds some light on the new ‘period-proof panties’ and shares the reasons why she'd consider giving them a go.

Style — 22 January, 2019

Lisa's Green Dreams are Made by Maryam Nassir Zadeh

Apparently, Swedes are dreamers, longing for warmer weather and prettier outfits. Make it last co-founder Lisa Corneliusson is no different.

Style — 20 January, 2019

Editor’s Pick: 9 Luxe Bedroom Essentials Combining Style and Sustainability

We're picked out some of the most beautiful bedding and nightwear right now, all mindfully made from natural and organic materials.

Style — 18 January, 2019

Swedish Stockings Push Innovation Further With New, Fully Recycled Products

The new ‘Innovations by Swedish Stockings’ line includes the first nylon tights made from 100% recycled components. We've got all the details!